Nesen Latvijas Radio viesojās Zīle Ozoliņa, Elīza Harjo un Klāvs Damalts, lai piedalītos eksperimentā, kura laikā tie nevarēja lietot viedierīces (izņemot, sazvanīšanos nolūkos). Izaicinājuma laikā viņiem iznāca pavadīt vairāk laiku ar savu ģimeni, lasot grāmatas, izjust kād bija dzīve pirms 50 gadiem, kas sevi ietvēra arī vairākus praktiskus sarežģījumus, piemēram, publiskā transporta saraksta nezināšana, mūzikas klausīšanas ierobežojumi, draugu statusu vērošana sociālajos tīklos un izveleties atbilstošu apģērbu attiecīgajai laika prognozei.

Lūk, daži piemēri ar ko saskārās katrs no viņiem :

Zīle. Jutās apjukusi, kad attapās vakarā brīdī, kurā parasti būtu vērusī vaļā “TikTok” lietotni, kurā būtu pavadījusi labu laiku, vērojot citu cilvēku veidotus video. Secinājumi, ko guva Zīle: ir izveidojusies atkarība no sociālajiem tīkliem un ka pasaule griežas arī bez viņas. Viņai nav jābūt visu laiku kaut kur apritē, lai viss notiktu. 

Elīza. Salīja un daļēji apslima tā dēļ, ka nevarēja apskatīties, kāda būs laika prognoze tajā dienā un tāpēc, ka bankas karte bija savienota ar internetu, kura dēļ nevarēja izsaukt taksi. Secinājumi, ko guva Elīza: Ikdienas bez telefona iespējamība saglabātos, ja mūsdienu dzīve nebūtu tik ātra un viss nebūtu tik plaši digitalizēts.

Klāvs. Draugiem likās, ka ar viņu ir notikusi, kāda nelaime nesasniedzamibas dēļ. Vienu dienu pamodās ar 101 neatbildētu zvanu no draudzenes. Secinājumi, ko guva Klāvs: miega kvalitāte ir uzlabojusies un mirkļos, kad esi spiests vērot apkārtni, vari izjust patiesu mieru un novērtēt dabu. 

 

Plašāk par eksperimentu izlasi rakstu  https://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/tehnologijas-un-zinatne/02.06.2023-vairak-laika-gimenei-un-gramatam-3-jauniesi-eksperimenta-uz-laiku-atsakas-no-mobila-telefona.a511178/?utm_source=MBpoust&utm_campaign=news&utm_medium=soc&fbclid=IwAR0UimyT9M_sJlVsC0xh7oADECU3jtx0yjVmOKIWG8mdjY0zs-pyhkoQp5o_aem_th_AbjAn-gDJtCU3oo-cfBkBDNx_xq32VmMs5N_78VzEC_PWZQ8vJ4PQYS6tWgasidIO5o