Rīgas Skolēnu domes (RSD) 22. kongress norisinājās ceturtdien, 2023. gada 19. oktobrī. Šis gadskārtējais pasākums pulcēja Rīgas skolu pārstāvjus un tika veltīts atskatam par paveikto, jaunas Rīgas Skolēnu domes valdes apstiprināšanai un prezidenta ievēlēšanai.

Kongresu vadīja 21. sasaukuma prezidente Zīle Ozoliņa un viceprezidente Lizete Lita Gražule. Pasākuma sākumā Zīle Ozoliņa, atskatoties uz paveikto, izstāstīja par 21. sasaukuma gada norisi un pasākumiem: tikšanos ar Elīnu Pinto, Latvijas Radio eksperimentu, ideju par Rīgas skolēnu forumu un citiem izglītojošiem pasākumiem.

Protams, neatliekama sastāvdaļa, bez kuras nevarētu iedomāties RSD ir Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departaments(RD IKSD). Arī šī gada kongresā svinīgo runu izteica godināts viesis un RD IKSD Jaunatnes nodaļas vadītājs Dmitrijs Zverevs, pasniedzot 21. sasaukuma valdei īpašus pateicības rakstus no Rīgas Domes par viņu ieguldīto darbu.

Viens no kongresa galvenajiem notikumiem, protams, bija jaunā prezidenta izvēle. Šogad uz prezidenta amatu kandidēja divas ļoti aktīvas jaunietes Daniela Rupeika un Šarlote Justīne Jurjure. Klātesošie jaunieši arī aktīvi iesaistījās un palīdzēja Zīlei Ozoliņai un Lizetai Litei Gražulei kandidātu prasmju pārbaudīšanā, kuri tika izaicināti ar visdažādākajiem uzdevumiem saistībā ar sevis prezentēšanu, dalībnieku piesaisti RSD un rīkošanos stresa situācijās, kas noteikti būs nepieciešams nākošajai RSD prezidentei. Kongresa balsojumā balsu vairākumu guva Šarlote Justīne Jurjure, tādējādi kļūstot par RSD jaunās 22. sasaukuma valdes prezidenti, un par viņas palīgu un padomdevēju vicprezidentes amatā tika iecelta Daniela Rupeika.

Kongresā tika apstiprināta arī RSD valde. Par kultūras daļas vadītāju kļuva Klāvs Damalts, izglītības daļas vadītājas amatu pārņēma Karolīna Rimša, ārējo sakaru daļas vadītāja vietā tika apstiprināta Arina Krasone, kā padomnieks juridiskajā un finanšu jomā kļuva Liene Linkeviča, taču lietveža vietā tika apstiprināts Arturs Zamerovskis. Pasākuma dalībniekiem iesaiste valdes apstiprināšanā un prezidenta izvēlē nodrošināja jauniešu līdzdalību pilsētas lēmumu pieņemšanā un viņu iespēju ietekmēt izglītības un jauniešu politiku Rīgā.

Arī šajā reizē kafijas pauzes laikā jauniešiem bija iespēja labāk iepazīt RSD valdi, topošās prezidentes, jaunus cilvēkus un nogaršot gardās maizītes.

Kongress noslēdzās ar svinīgu noskaņu neformālā gaisotnē, fotografēšanos, sarunām par RSD nākotni un ar apņemšanos turpināt darbu pie jauniešu lietām un veicināt ilgtspējīgu attīstību.

Lai veiksmes un panākumu pilns gads RSD un jaunajai 22. sasaukuma valdei!

Sirsnīgs paldies par foto @zlatuwh.